Jeśli ktoś planuje rozpocząć intensywne treningi siłowe, to musi pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Przede wszystkim niezbędne będzie systematyczne uczęszczanie na siłownię, lecz również odpowiednia regeneracja i odpoczynek po treningach. No i rzecz jasna zapomnieć nie można o dobrym odżywianiu, które również pełni bardzo ważną rolę. Podczas budowania mięśniowej masy bardzo ważne dostarczenie będzie organizmowi odpowiedniej ilości białka. Zaleca się, aby było to przynajmniej 1,5 grama na każdy kilogram wagi, a to jak się okazuje wcale nie tak mało nie jest. Dostarczenie takiej ilości protein w codziennym jedzeniu wymaga pewnego wysiłku, dlatego też dużo osób zaczyna się decydować na różnego rodzaju odżywki białkowe.
Mają one najczęściej formę proszku, jaki trzeba rozpuścić w wodzie lub mleku, i później wypić. Dzięki temu są one bardzo łatwe do przygotowania, zrobić to wręcz można będąc na siłowni. Trzeba oczywiście pamiętać o tym, że takie odżywki nie powinny zastępować zdrowej, zbilansowanej diety, a jedynie ją uzupełniać. Podczas wyboru odpowiedniej odżywki do swoich potrzeb należy zwrócić swoją uwagę na parę ważnych kwestii. Przede wszystkim takie zakupy należy robić wyłącznie w dobrych, sprawdzonych miejscach, co do których będzie się pewnym w kwestii jakości asortymentu. Odżywki białkowe występują w paru różnych rodzajach, różniących się ceną, właściwościami i składem.
Najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem, jakie u większości ćwiczących bardzo dobrze się sprawdza, są koncentraty. Zależnie od produktu ilość białka w nich wynosi od 70 do 90 procent, a poza tym mają w sobie pewną ilość węglowodanów. Znacznie lepiej przyswajalne, ale też posiadające w składzie dużą większą ilość aminokwasów są izolaty, lecz przy nich liczyć się trzeba z wyższymi cenami. W ostatnim czasie na naszym rynku zaczęły się też pojawiać hydroizolaty, dzięki zastosowaniu w nich procesu hydrolizy mają one jeszcze lepsze wchłanianie. Dla osób unikających produktów pochodzenia zwierzęcego dużo także jest białek opartych na grochu, soi lub ryżu.
+Tekst Sponsorowany+
Zostaw odpowiedź
Musisz być zalogowany aby opublikować komentarz.