Dlaczego warto jeść ryby i które wybrać?

Dlaczego warto jeść ryby i które wybrać?

Ryby, obok mięsa, warzyw i zbóż stanowią doniosły składnik diety człowieka. W zależności od czasu oraz miejsca, procentowy udział potraw rybnych w jadłospisie może być różny. Chwilowo, w stworzonym przez nas kraju ryby jada się nawet kilka razy w tygodniu pod różnorodnymi postaciami. Ma prawo to być tradycyjne danie obiadowe złożone ze smażonych filetów, ale też ryba pieczona, grillowana, sporządzana na parze. Inne potrawy rybne, to legendarne potrawy ze śledzi solonych, których jest co najmniej tyle odmian, ile rejonów.

Właściwie każda jednostka, jaka w jakiś sposób zajmuje się gotowaniem, ma swój przepis na śledzia.

Mnóstwo jada się sałatek śledziowych, a w pewnych momentach świeże, smażone śledzie. Popularnością cieszą się także ryby wędzone – od najtańszych piklingów i makreli po wyrafinowanego wędzonego łososia, węgorza czy halibuta. Jeżeli chcesz nabyć je w solidne cenie, bez żadnego ale wstąp na hurtownia ryb. Niestety ryby nie należą do towarów tanich, szczególnie ryby przyjaźniejszych odmian.

Dawniej popularny dorsz, ze względu na wyniszczenie populacji niekontrolowanymi połowami, stał się rybą raczej drogą. Najtańsze są rodzime płotki i sprowadzane z Dalekiego Wschodu ryby typu panga. Profesjonaliści dietetycy ostrzegają przed nadmiernym spożywaniem tych ryb, ponieważ są one sztucznie hodowane i, jak wskazały badania laboratoryjne, nie zawsze przyzwoicie karmione. U co wrażliwszych kontrahentów zjedzenie mięsa pangi powoduje odczyn alergiczny.

Related Articles

Dodaj komentarz