Kuchnie komercyjne generują znaczne ilości tłuszczu, który trafia do instalacji ściekowej wraz z wodą stosowaną do mycia naczyń i sprzętu. Tłuste substancje, kiedy stygną, mają tendencję do utwardzania się i przylepiania do powierzchni rur, co może z czasem doprowadzić do dość poważnych zatorów w systemie kanalizacyjnym.
Widocznym często rezultatem zaniedbania regularnej dbałości o odtłuszczające systemy są wysokie rachunki za usuwane opłaty. Gdy tłuszcz zatka rury w środku, konieczne staje się wezwanie specjalistów posiadających odpowiedni sprzęt do udrażniania, co wiąże się niejednokrotnie z dużym kosztem, szczególnie jeśli problem wykryty zostanie dopiero po całkowitym zablokowaniu odpływu.
Ostateczna suma wydatków na naprawę znacznie przewyższa cenę za systematyczne czyszczenie separatorów, jakie zapobiega poważnym usterkom. Zgromadzone w separatorze zanieczyszczenia mogą także powodować korodowanie materiałów, z których dane urządzenie jest wykonane. Pokłady tłuszczu w połączeniu z różnymi substancjami chemicznymi znajdującymi się w ściekach tworzą niebezpieczne mieszanki, jakie niszczą stopniowo metal i tworzywa sztuczne.
Zaczynający korodować separator stać się może nieszczelny, co będzie groziło skażeniem środowiska czy wyciekami. Wydłużenie żywotności urządzenia przez systematyczną konserwację to kolejna ekonomiczna korzyść, gdyż zakup nowego urządzenia to spory wydatek dla każdej firmy gastronomicznej. Poruszanym rzadko aspektem, jaki będzie też przemawiał za tym aby regularnie wykonywać przegląd separatorów jest wymaganie tego przez obowiązujące przepisy.
+Tekst Sponsorowany+
Zostaw odpowiedź
Musisz być zalogowany aby opublikować komentarz.