Każdy kraj posiada swój rewelacyjny zbiór przeróżnych rozporządzeń kulinarnych, jaki charakterystyczny jest tylko dla danego regionu. Pod tym względem stworzony przez nas kraj nie pozostaje od innych gorszy i poszczycić się może bez wątpienia ciekawą tradycją kulinarną, która, co najważniejsze, w ostatnich latach zdobywa coraz większe uznanie również za granicą, o czym świadczyć są w stanie choćby sukcesy wielu polskich restauracji w zachodniej Europie oraz Stanach Zjednoczonych.
Oddziaływanie na rozwój kuchni polskiej miały uzależnienia geograficzne oraz historyczne. Podlegała wpływom przeróżnych kultur, jakie na przestrzeni dziejów osiedlały terytorium polskie. Sztuka kulinarna polska odnotowuje silne wpływy tatarskie, rosyjskie, niemieckie, francuskie, włoskie i żydowskie – w każdym wypadku sprawdź prezentacja thermomix. Banalnymi potrawami w kuchni polskiej to; pierogi z przeróżnymi farszami, kluski, kasze, bigos, ogórki kiszone, potrawy z kapusty kiszonej, kotlet mielony, kotlet schabowy, galaretka mięsna, golonka, placki ziemniaczane, biały ser, zupy (żur, barszcz czerwony, pomidorowy, rosół, ogórkowa, chłodniki, grzybowa) oraz ciasta; serniki, makowce, mazurki, baby, faworki, pierniki, pączki.
Polacy słyną z wypieków chleba i umiłowania do mięs, szczególnie wołowiny, wieprzowiny oraz drobiu. Z ryb najentuzjastyczniej jadamy; śledzie, dorsze i makrele potężnym sentymentem darzymy skarby lasu: grzyby, poziomki, maliny, jeżyny oraz jagody. Ulubionymi warzywami są; pomidory, marchew, seler,kapusta, ogórki,cebula, kalafior, pietruszka, buraki,ziemniaki choć coraz to częściej przekonujemy się do brokułów, cukinii, przeróżnych typów sałat, bakłażanów. W ostatnim czasie obserwuje się skłonność do rezygnacji z ciężkostrawnych potraw.
Zostaw odpowiedź
Musisz być zalogowany aby opublikować komentarz.